VATANDAŞLIK VE MAVİ KART İŞLEMLERİ, 9.01.2024

İŞLEMLER İÇİNwww.konsolosluk.gov.trİNTERNETSİTESİNDEN RANDEVU ALINMASI GEREKMEKTEDİR.

VATANDAŞLIK İŞLEMLERİ

ALMANYA’DA TÜRK VATANDAŞI OLARAK İKAMET EDENLERİN ALMANYA VATANDAŞLIĞINA GEÇMESİ

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER:

  • Alman vatandaşlığına kabul teminat belgesi olan Einbürgerungszusicherung’un aslı ve iki adet fotokopisi. Bu belgenin en az altı ay geçerliliğinin olması gerekir.
  • Pasaport
  • Nüfus Cüzdanı (T.C. kimlik numaralı ve resimli)
  • 1 adet Fotoğraf
  • 16.- Euro (Harç miktarı her yıl 2 Ocak itibariyle değişmektedir.)
  • 19 yaşını doldurmuş erkek vatandaşların askerlik ertelemelerini yaptırmış olması gerekir.

NOT: Reşit olmayan (18 yaşından küçük) çocuklar tek başına Türk vatandaşlığından çıkma işlemi yaptıramaz.Anne veya baba imzası ile dahi çıkış işlemi olmamaktadır. 18 yaşından küçük ve Alman vatandaşı olan veya olmak isteyen çocukların Türk vatandaşlığından çıkabilmesi için çocuk ile birlikte anne veya babasının ikisinde Türk vatandaşı ise ( en az birinin çocuk ile çıkmayı, diğerinin de muvafakatname imzalaması gerekir ) Alman vatandaşlığına geçecek olması, Alman vatandaşlığına geçmeyen anne veya babanın ise çocuk için muvafakatname vermesi gerekir.Anne veya babadan birisi Alman vatandaşı olsa dahi diğer ebeveyn Türk vatandaşı olarak kalacak ise, 18 yaşından küçük olan çocuk yine tek başına Türk vatandaşlığından çıkma işlemi yaptıramaz. 18 yaşından büyük olup, ancak engelli olan vatandaşların Türk vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşlığına geçebilmesi için Alman mahkemesinden/noterinden alınan vesayet kararı yeterli değildir. Bu durumda bulunan kişilerin Alman mahkemesinden/noterinden verilen vesayet kararının Türk mahkemesinde tanıma/tenfiz işlemi yaptırıldıktan sonra Türk mahkemesi tarafından kişiye vasi tayin edilen kişi vesayet kararı ve Alman makamlarından verilen diğer evrak ile başvurarak engelli olan kişi adına vatandaşlıktan çıkma işlemini yaptırabilir.

ALMANYA VATANDAŞLIĞINI ÖNCEDEN (İZİNSİZ OLARAK) KAZANMIŞ OLANLAR (18 YAŞINI DOLDURMUŞ OLAN):

Türk vatandaşlığından çıkma başvurusu için gerekli belgeler:

  1. Nüfus cüzdanı (T.C. kimlik numaralı ve resimli)
  2. Pasaport (Mevcut ise)
  3. Alman vatandaşlık belgesinin (Einbürgerungsurkunde) aslı ve iki adet fotokopisi. Türkçe tercümesinin yapılmasına gerek yoktur. Başkonsolosluğumuzda yapılmaktadır.
  4. 1 adet Fotoğraf
  5. İşlem harcı (bir kişi için 16.- Euro)(Harç miktarı her yıl 2 Ocak itibariyle değişmektedir.)
  6. 19 yaşını doldurmuş erkek vatandaşların askerlik ertelemelerini yaptırmış olması gerekir. Ancak askerlik ertelemesinin yapılabilmesi için öncelikle Alman vatandaşlığının nüfus kütüğüne tescil ettirilmesi gerekmektedir.

DOĞUMLA ALMANYA VATANDAŞLIĞINI KAZANANLAR

(Anne veya babası Alman kökenli) (18 YAŞINI DOLDURMUŞ OLAN)

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER:

  1. Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik numaralı ve resimli)
  2. Alman/Yabancı kimliği veya pasaportu ( en az 6 ay geçerli süresi olması gereklidir.)
  3. İşlem harcı: 16.-Euro(Harç miktarı her yıl 2 Ocak itibariyle değişmektedir.)
  4. 1 Adet Fotoğraf
  5. 19 yaşını doldurmuş erkek vatandaşların askerlik ertelemelerini yaptırmış olması gerekir. Ancak askerlik ertelemesinin yapılabilmesi için öncelikle Alman vatandaşlığının nüfus kütüğüne tescil ettirilmesi gerekmektedir.

NOT: Reşit olmayan (18 yaşından küçük) çocuklarınızın kendiniz ile birlikte işlem görmesini talep etmeniz halinde, çocuklarınıza ait yukarıda belirtilen belgeleri de beraberinizde getirmeniz gerekmektedir. Refakatteki çocukların gelmesine gerek yoktur.

YENİDEN TÜRK VATANDAŞLIĞINA GİRİŞ BAŞVURU

GEREKLİ BELGELER:

  1. Alman/Yabancı kimliği (Yeminli tercüman tarafından 3 adet Türkçe tercüme ve Başkonsolosluğumuz noterliğinden onayı)
  2. Mavi kart (alınmış ise)
  3. İkamet Belgesi: Erweiterte Meldebescheinigung, güncel medeni durumu (Evli, Bekar, Boşanmış, Dul vs..) gösteren bu belge Einwohnermeldeamt’tan alınır. Bu belge yerine Meldebescheinigung ile işlem kesinlikle yapılamaz.(Yeminli tercüman tarafından 3 adet Türkçe tercüme ve Başkonsolosluğumuz noterliğinden onayı)
  4. Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra evlenmiş olanların Uluslararası Evlenme Belgesi (Internationale Heiratsurkunde Formule-B)
  5. Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra boşanma varsa mahkeme kararı (Yabancı mahkeme kararı ile boşananların bu kararı Türkiye’de ilgili mahkemede tanıtmış iseler tanıtılmış karar belgeleri, tanıtma yapılmamış ise yabancı mahkeme kararı, Landgericht’ten apostil alındıktan sonra Türkçe tercümesi ve noter onayı gerekir.) Başkonsolosluk noter servisinde tasdik edilecek belgeler sayfa adedine göre harca tabidir.
  6. Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra eşi vefat edenlerden “ÖLÜM BELGESİ” (Formule-C)talep edilir.
  7. İşlem harç tutarı 11.- Euro, (Harç miktarı her yıl 2 Ocak itibariyle değişmektedir.) + Hizmet bedeli 100 TL karşılığı Euro (Bu miktar T.C. Merkez Bankasının günlük tespit ettiği döviz satış kuruna göre Euro olarak hesaplanmaktadır.)

NOT: Türk vatandaşlığından ailesi ile birlikte çıkan reşit olmayan (18 yaşından küçük) çocukların anne veya baba ile birlikte yeniden Türk vatandaşlığına geçmek istemesi durumunda, çocuklara ait belgelerin de getirilmesi gerekmektedir. (Çocukların gelmesine gerek yoktur.)

UYARI

  • 5901 sayılı Türk vatandaşlığı Kanunu uyarınca tekrar Türk vatandaşı olmak içinbaşvuruda bulunma imkanınızın mevcut olduğunu, ancak, 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe giren yeni Alman vatandaşlık mevzuatının Alman vatandaşlarının Alman makamlarından izinsiz olarak başka bir devletin vatandaşlığına geçmelerine imkan tanımadığını ve bu nedenle Türk vatandaşlığına geçmebaşvurusunda bulunur ve Alman makamlarından izin almaksızın Türk vatandaşı olmanız halinde hukukenAlman vatandaşlığını kaybetmiş sayılacağınızı bilmeniz gerekmektedir.

EVLİLİK YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞINA ALINMA

İÇİN GEREKLİBELGELER:

  1. En az üç yıl evli olması gereklidir. Yabancı ülke kimliğinin Başkonsolosluğumuza kayıtlı yeminli tercüman tarafından 3 adet tercümesi yapılmış noter onaylı Türkçe çevirisi
  2. İyi hal belgesi (Führungzeugnis) ve Başkonsolosluğumuza kayıtlı yeminli tercüman tarafından 3 adetyapılmış, noter onaylı Türkçe tercümesi
  3. Uluslararası Evlenme Belgesi (Internationale Heiratsurkunde Formüle-B)
  4. İkamet Belgesi: Her iki eş için, Erweiterte Meldebescheinigung, güncel medeni durumu (Evli, Bekar, Boşanmış, Dul vs..) gösteren bu belge Einwohnermeldeamt’tan alınır. Bu belge yerine Meldebescheinigung ile işlem kesinlikle yapılamaz. Bu belgenin Başkonsolosluğumuza kayıtlı yeminli tercüman tarafından 1 asıl 2’şer adet fotokopi üzerine Türkçe onaylı tercümesi Türkçe tercümesi yapıldıktan sonra noter servisinde onaylanması gerekmektedir.
  5. Varsa çocuklarının Türkiye’de nüfusa kayıtlı olması gerekmektedir.
  6. Eşlerin 3’er adet fotoğrafı
  7. Almanca veya başka bir dilde düzenlenmiş belgelerin Başkonsolosluğumuza kayıtlı yeminli tercüman tarafından yapılacak Türkçe çevirilerinin Noter Servisinden tasdiki gereklidir. (Yabancı olanlar her belgenin 3 adet tercümesi)
  8. İşlem için gelindiğinde; Noter ve Vatandaşlık Servisleri için ayrı ayrı randevu alınarak öncelikle tercümesi yapılmış evrakların tasdik işleminin yapılması daha sonra Vatandaşlık servisine başvurulması gerekmektedir.

NOT: İşlemlerin harç tutarı ile ilgili bilginin ilgili servislerden öğrenilmesi gerekmektedir.

TÜRK VATANDAŞLIĞI BAKANLAR KURULU KARARI İLE KAYBETTİRİLEN VEYA VATANSIZ DURUMDAKİLERİN TEKRAR TÜRK VATANDAŞLIĞINA GİRME BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER:

  1. Kimlik (Personalausweis)(Yeminli tercüman tarafından 3 adet Türkçe tercüme ve Başkonsolosluğumuz noterliğinden onayı)
  2. Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri (resimli) belge, vatansız ise buna ilişkin usulüne göre onaylanmış belgenin (resimli) noter tasdikli Türkçe tercümesi, 3 adet Başkonsolosluğumuz adına kayıtlı yeminli tercüman tarafından tercüe edilmesi ve Noterliğimizde tasdiki,(Yeminli tercüman tarafından 3 adet Türkçe tercüme ve Başkonsolosluğumuz noterliğinden onayı)
  3. Erweiterte Meldebescheinigung (“Staatsangehörigkeit ve Familienstand” bilgileri ile beraber),(Yeminli tercüman tarafından 3 adet Türkçe tercüme ve Başkonsolosluğumuz noterliğinden onayı)
  4. Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra evlenmiş olanların evlenme belgesi (Internationale Heiratsurkunde Formule-B) Standesamt dairesinden alınır
  5. Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra boşanmış olanların boşanma belgesi (Kesinleşmiş boşanma kararı ve onaylı Türkçe tercümesi)
  6. Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra dul olanların eşinin Uluslararası Ölüm Belgesi Internationale Sterbeurkunde (Formule-C)
  7. 11-Euro işlem harcı (Harç miktarı her yıl 2 Ocak itibariyle değişmektedir.) + Hizmet bedeli TL karşılığı Euro (Bu miktar T.C. Merkez Bankasının günlük tespit ettiği döviz satış kuruna göre Euro olarak hesaplanmaktadır.)

NOT: Başkonsolosluk noter servisinde tasdik edilecek belgeler sayfa adedine göre harca tabidir.

MAVİ KART DÜZENLENMESİ

  • Türk Vatandaşlığından izinle çıkanlara düzenlenen kart olup, Alman kimliği ve 1 adet fotoğraf ile şahsen başvuru yapılması gereklidir. Mavi Kart harcı 12.- Euro’dur. (Harç miktarı her yıl 2 Ocak itibariyle değişmektedir.)

TÜRK VATANDAŞI ANNE VEYA BABADAN DOĞAN 18 YAŞINDAN BÜYÜK KİŞİLERİN VATANDAŞLIKLARININ TESPİTİ VE NÜFUSA KAYIT İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

  1. Çocuğun baba ve annesinin varsa yabancı ülke pasaportunun veya kimlik belgesinin fotokopisi ve noter onaylı üç adet Türkçe tercümesi ile baba ve annesinin nüfus cüzdanı.
  2. Çocuğun varsa başka ülke vatandaşlığını kazandığını gösteren belge (Einbürgerungsurkunde) ve yabancı ülke pasaportunun veya kimlik belgesinin fotokopisi ve noter onaylı üç adet Türkçe tercümesi.
  3. Anne ve babasının öz çocukları olduğuna dair imzalı beyanları, (Beyan dilekçesi Başkonsolosluğumuzda hazırlanmakta olup, anne ve baba tarafından imzalanmaktadır. Bu nedenle Anne ve babanın çocuğun Türk vatandaşlığına giriş başvurusu için çocukla birlikte Başkonsolosluğumuza gelmesi gerekmektedir.)
  4. Evlilik dışı doğan çocuklar için babalığı tanıma belgesi ve onaylı Türkçe tercümesi. (1 adet asıl 4 adet fotokopi) (Vaterschaftsanerkennung- vom Jugendamt oder Standesamt)
  5. Evlilik içinde doğan çocuğun babasının soyadına göre düzenlenmiş, evlilik dışı doğan çocuğun annesinin doğum (kızlık) soyadına göre düzenlenmiş olan uluslararası doğum belgesi (Internationale Gebursturkunde –Formule A – vom Standesamt)
  6. Doğum belgesi olmayan çocuklar için mahkemeden alınacak tıbbi rapor (DNA testi) ve onaylı Türkçe tercümesi.(Tıbbi rapor yabancı mahkemeden alınmışsa Türk mahkemesinde tenfiz ettirilmesi gerekmektedir.)
  7. Baba, anne ve çocuk için Erweiterte Meldebescheinigung (Staatsangehörigkeit ve Familienstand bilgileri ile beraber) venoter onaylı üç adet Türkçe tercümesi.
  8. Çocuk evli ise Uluslararası Evlenme Belgesi (Internationale Heiratsurkunde Formüle-B vom Standesamt)
  9. Çocuğun bir adet fotoğrafı
  10. 100TL. hizmet bedeli karşılığı 6,00 Euro, baba ve annenin beyan dilekçesinin imza onay ücreti 28,00 Euro ve 5,00 Euro posta ücreti (Hizmet bedeli tutarı T.C. Merkez Bankasınca belirlenen günlük Döviz Satış Kuru üzerinden Euro karşılığı hesaplanarak tahsil edilmektedir.)
  11. 11.Başvuru sahibinin, kendisini tanıyan ve Türkiye’de ikamet eden ikinci derece yakınlarından,iki kişinin adı ve soyadı ile yakınlık derecelerini bilmesi gerekmektedir.
  12. 12.Başvuru sahibinin, kendisini tanıyanve Türkiye’de ikamet eden ikinci derece yakınlarının yerleşim yeri adreslerini bilmesi gerekmektedir.
  13. İstenilenbelgelerinBaşkonsolosluğumuza, anne ve baba ile birlikte başvurarak ibraz edilmesi gerekmektedir.

Belgelerin asılları ve ikişer adet fotokopilerinin ibraz edilmesi gerekmektedir.

YABANCI ÜLKE PASAPORTLARI VEYA KİMLİK BELGELERİNİN VE DİĞER ALMANCA BELGELERİN BAŞKONSOLOSLUĞUMUZA KAYITLI BİR YEMİNLİ TERÜMANA TÜRKÇETERCÜMESİNİN YAPTIRILMASI VE BU TERCÜMELERİN BAŞKONSOLOSLUĞUMUZ NOTER SERVİSİNE ONAYLATTIRILMASI GEREKMEKTEDİR.


TÜRK VATANDAŞI ANNE VEYA BABADAN DOĞAN 18 YAŞINDAN BÜYÜK KİŞİLERİNVATANDAŞLIKLARININ TESPİTİ VE MAVİ KARTLILAR NÜFUSUNKAYIT İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

  1. Çocuğun baba ve/veya annesinin varsa yabancı ülke pasaportunun veya kimlik belgesinin Fotokopisi ve noter onaylı üç adet Türkçe tercümesi ile baba ve/veya annesinin mavi kartları.
  2. Çocuğun yabancı ülke pasaportunun veya kimlik belgesinin fotokopisi ve noter onaylı üç adet Türkçe tercümesi.
  3. Anne ve babasının öz çocukları olduğuna dair imzalı beyanları, (Beyan dilekçesiBaşkonsolosluğumuzda hazırlanmaktadır. Bu nedenle Anne ve babanın çocuğun mavi kartlılar nüfusuna kayıt başvurusu için çocukla birlikte Başkonsolosluğumuza gelmesi gerekmektedir.)
  4. Evlilik dışı doğan çocuklar için babalığı tanıma belgesi ve onaylı Türkçe tercümesi. (1 adet asıl 4 adet fotokopi) (Vaterschaftsanerkennung- vom Jugendamt oder Standesamt)
  5. Evlilik içinde doğan çocuğun babasının soyadına göre düzenlenmiş, evlilik dışı doğan çocuğun annesinin doğum (kızlık) soyadına göre düzenlenmiş olan uluslararası doğum belgesi (InternationaleGebursturkunde –Formule A – vom Standesamt)
  6. Doğum belgesi olmayan çocuklar için mahkemeden alınacak tıbbi rapor (DNA testi) ve onaylı Türkçe tercümesi. (Tıbbi rapor yabancı mahkemeden alınmışsa Türk mahkemesinde tenfiz ettirilmesi gerekmektedir.)
  7. Baba, anne ve çocuk için Erweiterte Meldebescheinigung (Staatsangehörigkeit und Familienstand bilgileri ile beraber) ve noter onaylı üç adet Türkçe tercümesi.
  8. Çocuk evli ise Uluslararası Evlenme Belgesi (Internationale Heiratsurkunde Formüle-B- vom Standesamt)
  9. Çocuğun üç adet fotoğrafı
  10. 100TL. hizmet bedeli karşılığı 6,00 Euro, baba ve annenin beyan dilekçesinin imza onay ücreti 37,00 Euro ve 5,00 Euro posta ücreti (Hizmet bedeli tutarı T.C. Merkez Bankasınca belirlenen günlük Döviz Satış Kuru üzerinden Euro karşılığı hesaplanarak tahsil edilmektedir.)
  11. 11.Başvuru sahibinin, kendisini tanıyan ve Türkiye’de ikamet eden ikinci derece yakınlarından,iki kişininadı ve soyadı ile yakınlık derecelerini bilmesi gerekmektedir.
  12. 12.Başvuru sahibinin,kendisini tanıyan ve Türkiye’de ikamet eden ikinci derece yakınlarının yerleşim yeri adreslerini bilmesi gerekmektedir.
  13. İstenilen belgelerin Başkonsolosluğumuza, anne ve baba ile birlikte başvurarak ibraz edilmesi gerekmektedir.

Belgelerin asılları ve ikişer adet fotokopilerini ibraz edilmesi gerekmektedir.

ÇOK VATANDAŞLIK BİLDİRİMİ

Alman vatandaşlığını kazanan ve 18 yaşından küçük olan çocukların çok vatandaşlık bildirimleri anne veya babası tarafından, 18 yaşını geçen kişilerin ise imza karşılığında kendilerinin yaptırması gerekmektedir.

Çok Vatandaşlık Bildirimi için gerekli belgeler :

  1. Doğumla Alman vatandaşlığını kazananların Alman kimliği veya Alman pasaportu.
  2. Sonradan Alman vatandaşlığını kazanların Alman makamlarından almış oldukları Einbürgerungsurkunde’nin aslı ile bir adet fotokopisi.
  3. Sonradan Alman vatandaşlığını kazanmış olup, vatandaşlık belgesini kaybedenlerin ise Alman vatandaşlığını aldığı yabancılar dairesinden, adı, soyad, doğum yeri ve doğum tarihi belli olacak şekilde ve Alman vatandaşlığını ne zaman kazandığını gösteren belge. ( Bu belgenin yeminli tercümandan iki adet Türkçe’ye tercüme edilmesi ve Konsolosluk noterinden de onaylanması gerekmektedir. )
  4. Almanya dışında başka bir ülke vatandaşı olan kişilerin de yabancı vatandaşlığını gösterir vatandaşlık belgesinin iki adet yeminli tercümandan tercüme edilerek Konsolosluk noterinden tasdik edilmesi gerekmektedir. Vatandaşlık belgesini kaybedenlerin,Vatandaşlık aldığı ülkenin vatandaşlığıaldığı yabancılar dairesinden, adı, soyad, doğum yeri ve doğum tarihi belli olacak şekilde ve o ülkenin vatandaşlığını ne zaman kazandığını gösteren belge. (Bu belgenin yeminli tercümandan iki adet Türkçe ’ye tercüme edilmesi ve Konsolosluk noterinden de onaylanması gerekmektedir.)

İlave bilgi talepleriniz için Başkonsolosluğumuzunkonsulat.stuttgart@mfa.gov.tre-posta adresimiz ilehttps://stuttgart-bk.mfa.gov.tr/Mission/Contact adresine iletebilirsiniz.

Atatürk

Makbule Koçak Kaçar Başkonsolos
Pazartesi - Cuma

08:30 - 16:30

(Konsolosluk işlemleri: 09:00-14:00)
29.03.2024 AFC Resmi Tatili - Paskalya
1.04.2024 AFC Resmi Tatili - Paskalya
10.04.2024 Ramazan Bayramı 1. Günü
10.04.2024 Ramazan Bayramı 1. Gün
1.05.2024 İşçi Bayramı
9.05.2024 AFC Resmi Tatili - Hz. İsa'nın Göğe Yükselişi
20.05.2024 AFC Resmi Tatili
30.05.2024 AFC Resmi Tatili - Yortu Bayramı
3.10.2024 AFC Resmi Tatili - AFC Milli Günü
29.10.2024 Cumhuriyet Bayramı
1.11.2024 AFC Resmi Tatili - Azizler Yortusu
25.12.2024 AFC Resmi Tatili - 1. Noel Günü
26.12.2024 AFC Resmi Tatili - 2. Noel Günü
1.01.2025 Yeni Yıl
6.01.2025 AFC Resmi Tatili - 3 Kutsal Kral